Filosoferen achter tralies – 4 oktober 2019

Met filosoferen achter tralies waren we te gast in het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede. Gedetineerden en niet-gedetineerden voerden in groep een filosofisch gesprek, een onderzoek naar centrale menselijke thema’s.

Samen met Filosoof Alex Klijn, verkennen we per twee de thema’s die leven in de groep. Hieruit destilleren we één filosofische vraag die we samen verder uitdiepen. Niet om per se een antwoord te vinden; het gaat om de ontmoeting, het plezier van het samen denken en het ontwikkelen van de eigen inzichten. De instrumenten die de deelnemers hebben zijn hun eigen denken, de eigen ervaringen en de verwondering voor elkaars inzichten.

vrijdag 4 oktober 2019 (18u45 – 20u45)
Penitentiair Landbouwcentrum Ruiselede

Reflectie op Filosoferen achter tralies

Reflecties van enkele externe deelnemers

Veel verschillende meningen omtrent dit thema gehoord. De gasten daar waren heel aangenaam om mee te praten, alsook de bezoekers. Een moment om nooit te vergeten.

Het concept slaat wel aan bij de gedetineerden, een groot aantal deelnemers. Het was iets helemaal nieuw en leerrijk om de verschillende visies te horen op vragen die niet evident zijn en waar ook niet onmiddellijk een antwoord op kan gegeven worden.

Wat ons, buiten de gevangenis, met hen, binnen de gevangenis, verbindt is onze behoefte aan reflectie en dialoog over fundamentele zaken zoals vrijheid en rechtvaardigheid, over de maatschappij en onze rol erin. Het is heel waardevol te zien hoe we elkaar kunnen vinden op dit diepmenselijk niveau, ongeacht onze socio-culturele achtergrond of ethische (voor)oordelen.

Vanuit mijn beroepsmatig werken met mensen onder justitieel statuut en mijn interesse als psych. Verpleegkundige heb ik vooral meegenomen dat de stap van de gevangenis naar vrijheid niet evident is.

Gedetineerden ventileerden vooral aan de hand van de filosofische vragen en vonden dit zeer fijn te kunnen doen. Vonden het voor herhaling vatbaar.

Reflectie door enkele gedetineerden

Over Alex Klijn

alexklijn

Alex Klijn (°1969) is licentiaat Wijsbegeerte en geaggregeerde voor het secundair onderwijs. (beide aan de Ugent). Daarnaast is hij mindfulnesstrainer (Artevelde Hogeschool) en al sinds 2005 bezig met praktische filosofie – filosoferen met kinderen en het begeleiden van Socratische gesprekken. Professioneel is hij als leerkracht NC-Zedenleer verbonden aan het KA Voskenslaan en als lector filosofie en ethiek aan de hogeschool van Sint Lucas. Als zelfstandige in bijberoep verzorgt hij workshops rond ‘praktische filosofie’ en ‘zelfstandig redeneren’ en geeft hij mindfulnesstrainingen.


13945560388_5c1a911859_b
© Flickr.com – @Phase2 (CC-BY)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s