Jagten: film en nabespreking met advocaat meester Walter Van Steenbrugge – 5 november 2019

De film Jagten is een treffend, tragisch portret van iemand die zijn leven langzaam aan duigen ziet vallen.

Na de film ging advocaat meester Walter Van Steenbrugge vanuit zijn ervaringen, kennis en inzichten in gesprek met het publiek over daderschap, slachtofferschap, schuld/onschuld, psychologie van de ‘massa’ ten aanzien van (vermeende) daders, wie is dader/slachtoffer?, …

Met de filmvertoning en nabespreking, sluiten we aan bij de kernvisie van ‘Rondom Prison’: hoe gaan we als mens en samenleving om met misdaad, straf en herstel.

Over de film

Wanneer kleuterleider Lucas door de 5-jarige Klara ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.

Het vermeende seksueel misbruik is eigenlijk maar bijzaak in dit drama (Thomas Vinterberg, 2012) waarin een hechte gemeenschap een monster met twee gezichten blijkt te zijn. Het griezeligste is dat de meeste mensen in ‘Jagten’ gewoon goedbedoelende, aardige mensen zijn. Wat volgt is een sociaal drama waarin de film uittekent hoe begrijpelijke bezorgdheid om kan slaan in een agressieve heksenjacht, en onderzoekt wat zo’n loodzware beschuldiging met een onschuldige mens doet.

“De strak vertelde wijze waarop dit ontnuchterende relaas zich verder ontwikkelt, confronteert ons met de mensheid zoals we die eigenlijk vaak weigeren te zien: draconisch, hysterisch, irrationeel. Nochtans blijft elk personage menselijk en gaat ‘Jagten’ goedkope tegenstellingen uit de weg. Immers, hoe zouden we zelf zijn? Neutraal en kalm, maken we onszelf wijs.”

De film Jagten + nabespreking, i.s.m. Kunstencentrum Buda.

dinsdag 5 november 2019 (20u15 – 22u45)
Budascoop, Kapucijnenstraat 10 – Kortrijk

Reflectie op de film en nabespreking

Reflecties van enkele deelnemers

Film met heel goeie acteurs. Maatschappelijk probleem goed naar voor gebracht. Extra reflectie naar eigen loopbaan door Mr. Van Steenbrugge was relevant.

Het is een heel complex gegeven, maar de uitleg v meester Van Steenbrugge bracht een betere kijk hoe bepaalde dingen in zijn werk gaan bij justitie en gerecht. We blijven daar leek in in deze materie.

Doe niet mee aan paniekvoetbal als je de zaak niet volledig kent. Het kan zowel voor de beschuldigde als het slachtoffer (en familie) zware gevolgen hebben.

Film die confronteert hoe be- en veroordelingen een eigen leven kunnen leiden en iemand zijn leven kan verwoesten. Confronterend realistisch.

Een slechte naam is snel gemaakt, de omgeving (vrienden, familie, kennissen..) haken snel af. Om dan uw leven terug op de rails te krijgen.

Een zeer waarheidsgebonden film, die mooi toont hoe snel de mensen oordelen en veroordelen. Misschien wel wat jammer dat in de film de kant van de media niet getoond werd, want deze speelt in dezer tijd toch een zeer grote rol in de vorming van meningen van mensen. Ook de nabespreking was zeer toepasselijk en interessant. Zeker de anekdotes die meester Van Steenbrugge te vertellen had, waren een eye-opener.

Ik vond de film heel goed gekozen voor het thema en de nabespreking met meester Van Steenbrugge was glashelder. Velen gingen echt aan de lippen van Walter Van Steenbrugge.

De film is een heel mooie aantekening op het gegeven van valselijk beschuldigd worden. Hij toont goed weer wat de gevolgen zijn en hoe hier mee wordt omgegaan door de beschuldigde en de familie/vrienden.

Dat dingen die er gebeuren of in dit geval zelfs nooit gebeurd zijn, razendsnel een eigen leven gaan leiden, waarop je totaal geen vat meer hebt. Ik heb uit deze film zeker geleerd dat je maar beter niet zo snel mag oordelen en niet zomaar voor waar mag nemen wat je van een andere hoorde zeggen, zonder dit echt zeker te weten.


Jagten en nabespreking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s