Kazerne Dossin: bezoek en lezing – 14 december 2019

Bezoek aan Kazerne Dossin met gids

In de Dossinkazerne in Mechelen richtten de nazi’s in 1942 hun SS Sammellager in. Dit verzamelkamp betekende voor duizenden Joden en zigeuners het vertrekpunt van een deportatie zonder terugkeer. Vandaag is Kazerne Dossin zowel een memoriaal, museum als documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten.

Tijdens de rondleiding in de permanente tentoonstelling kom je alles te weten over de geschiedenis van de Dossinkazerne tijdens de Tweede Wereldoorlog, en haar functie als verzamelkamp voor Joden en Roma. Na een introductiefilm wordt de geschiedenis van de Holocaust geschetst, met aandacht voor de opkomst van het nazisme en het Belgische verhaal van de Holocaust. Je hoort persoonlijke verhalen van gedeporteerden en je kan unieke documenten en foto’s bekijken. Vanuit dit verhaal leggen we verbanden met hedendaagse fenomenen van migratie, uitsluiting en discriminatie.

Lezing ‘Een duivelse transitie: hoe gewone mensen dader worden.’

Het bezoek aan de tentoonstelling laten we voorafgaan door de lezing ‘Een duivelse transitie: hoe gewone mensen dader worden.’

Daders van massageweld blijken over het algemeen heel gewone mensen te zijn, geen sadisten of psychopaten. ‘Een duivelse transitie’ reikt factoren aan die verklaren hoe ‘gewone’ mensen in staat zijn anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen. Naast historische voorbeelden en sociaal-psychologische onderzoeken, breng Simon Schepers, stafmedewerker bij Kazerne Dossin, ook verrassend actuele contexten.

zaterdag 14 december 2019 (10u – 15u30)
Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153 – Mechelen


VB-DOSS_def_033

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s