In de film ‘The Making of Justice’ vraagt kunstenares Sarah Vanhee zich af hoe een maatschappij eruit zou zien die niet gericht is op vergelding maar op heling.
‘The Making of Justice’ is een film over zeven gevangenen die samen met Sarah Vanhee een misdaadfilm schrijven. Net zoals het hoofdpersonage in de film die ze verzinnen, zijn ze allen schuldig aan moord. De plot baseren ze op eigen ervaringen, ideeën en dromen, terwijl ze discussiëren over motieven, gevangenschap en reïntegratie. Gebruiken ze fictie om hun eigen situatie te bevestigen, te verdedigen, te veranderen of er net aan te ontsnappen?
‘Justitie is niet gelijk aan rechtvaardigheid’, zegt één van de door haar gefilmde gedetineerden. De film zoomt in op de scheefgegroeide verhouding tussen gerechtigheid en rechtvaardigheid. Want “gerechtigheid gaat over regels, rechtvaardigheid over menselijkheid”. Sarah Vanhee heeft lange gesprekken gevoerd met iedere gevangene vooraleer ze hen in de praatgroep opnam. Er waren veel gegadigden maar weinig geselecteerden. De gevangene en hun slachtoffers hadden de documentaire ook op voorhand gezien en hun fiat gegeven.
- Na de film gingen Sarah Vanhee en Davy D’hondt (bemiddelaar bij Moderator vzw) met elkaar in gesprek.
- Meer info over de film: The making of Justice
Eén van de deelnemers bezorgde onze onderstaande (korte) reflectie.
Het was een herfstige maandagavond, een rauwe film en een doodernstig onderwerp. En toch blik ik met een warm gevoel terug op dit avondje uit. De docu-film ‘Making of Justice’, de frisse aanwezigheid van kunstenares-regisseur Sarah Vanhee en de zachte, bemiddelende toon van moderator Davy D’hondt bleken de perfecte voorzet om het debat te openen rond de zin en zinloosheid van detentie, de nood aan herstel bij alle betrokken partijen in een moordzaak, het onderscheid tussen gerechtigheid en rechtvaardigheid, de relativiteit van ieders eigen, geconstrueerde verhaal en de kracht van codes en gedragspatronen die doorheen onze levenswandel diep in onze persoonlijkheid ingeslepen geraken. Ik vertrok alvast niet onberoerd. Merci voor de inspiratie!
Maandag 4 oktober 2021 (20u15 – 22u)
Budascoop – Kortrijk