In gesprek over daders en slachtoffers – 12 december 2019

Met ‘In gesprek over daders en slachtoffers‘, geven we het brede publiek de unieke kans om zelf te ervaren wat het is om deel te nemen aan een gespreksgroep waar slachtoffers en daders van niet-gerelateerde feiten elkaar kunnen ontmoeten.

Gespreksgroepen Samenspraak?

Moderator vzw biedt slachtoffers en daders de mogelijkheid om na een misdrijf met elkaar in gesprek te gaan. Soms gebeurt het echter dat het niet mogelijk is om contact te leggen met het eigen slachtoffer of de eigen dader: deze is niet gekend, niet bereikbaar of wenst geen contact. Voor slachtoffers en daders die toch het gesprek met ‘de andere kant’ willen aangaan, organiseert Moderator vzw vanuit de methodiek ‘Samenspraakgespreksgroepen waar slachtoffers en daders van niet-gerelateerde feiten elkaar kunnen ontmoeten om hen inzicht te geven op de andere kant van het verhaal.

Over de workshop ‘In gesprek over daders en slachtoffers’ 

Met deze workshop ‘In gesprek over daders en slachtoffers’, geven we het brede publiek dus de unieke kans om deel te nemen aan een dergelijk soort gespreksgroep.

 • Deelnemers nemen een rol aan van ‘slachtoffer’ of ‘dader’, er zijn dus geen slachtoffers of daders aanwezig.
 • Het gaat over het samen in gesprek gaan over ‘slachtoffers’ en ‘daders’: wat roepen deze termen bij je op? Welk beeld heb je van een ‘slachtoffer” en ‘dader’? Kan je je inleven in beide profielen? En wat moet er gebeuren om herstel voor hen beide mogelijk te maken?
 • Op een interactieve wijze willen we de mens achter een dader en slachtoffer voor jullie zichtbaar maken.

donderdag 12 december 2019 (19u – 21u)
Oranjehuis (Fatima), Moorseelsestraat 148 – Heule

Reflecties door deelnemers

 • Verschillende meningen horen
 • Nog beter de rol van de dader ook begrijpen
 • De werkvorm die veiligheid bezorgde
 • Het open debat ronde na de stellingen
 • Zeer interessant om in interactie te gaan met jonge mensen, een andere generatie met een verrassend klare kijk. Bedankt!
 • Het was interessant om te ervaren dat je je in een groep met onbekenden, toch op je gemak kan voelen en over moeilijke zaken spreken.
 • Wij hebben elkaar zo nodig…
 • Ik neem alles mee! Was super.
 • Het luisteren naar elkaar, openstaan voor elkaar en elkaars mening, maar ook persoonlijkheid. Heel interessant om in gesprek te gaan zonder kennismaking (= geen/minder vooroordelen)
 • De openheid tussen onbekenden
 • Ik vind het een zeer leuke en nodige concept om meer inzicht rond “het problematiek” te krijgen en ook dat de burgers rond verschillende thema’s inspraak krijgen.
 • Zeer verrijkend om standpunten van iedereen te horen, en te beseffen dat zowel jong als “ervaren” niet altijd zwart-wit denkt, maar verder durft nadenken over heikele punten, en zich ook in de plaats van anderen durft te plaatsen.

Reflectie op de avond door Rondom Prison

Wat kan er gebeuren als je met de gespreksmethodiek Samenspraak van Moderator vzw aan de slag gaat met burgers die zelf geen dader of slachtoffer zijn? Veel moois!

Zo’n dertigtal nieuwsgierigen kwamen tijdens een donkere winteravond langs om, vanuit de gespreksmethodiek Samenspraak, zelf te ervaren wat het is om deel te nemen aan een gespreksgroep waar slachtoffers en daders van niet-gerelateerde feiten elkaar ontmoeten. 

Een mooie bende van studenten, burgers en enkele professionelen, die tijdens de inleiding op de avond precies nog wat onwennig aan het aftasten waren wat het ging worden. Want ja, wie zijn die andere mensen en hoe gaat dat hier gaan, dat spreken over daders en slachtoffers?

Het gesprek ging van start, de vragen werden voorgelegd, de spreeksteen ging rond zodat ieder ruimte kreeg om te spreken en vooral ook te luisteren. Een voorzichtig aftasten van elkaar, in hoeverre je je eigen mening kon formuleren, en wat dit teweegbracht bij de andere gesprekspartners. De tongen werden losser, de gedachten zoefden door de ruimte, en het raakte hier en daar zelfs emotionele snaren. 

Het ging over ‘slachtoffers’ en ‘daders’. Wat deze termen oproepen. Welke beelden (vooroordelen?) je hebt. En in hoeverre je je kan inleven in beide profielen. Het ging ook over rechtvaardigheid en gerechtigheid, over verzoening en vergelding. En vooral over samen spreken, luisteren en beluisteren, open gesprek, openstaan voor elkander zijn visie en mening, en dit binnen een veilige omgeving. Zeer belangrijk, die veiligheid, waar de ervaren gespreksleiders van Moderator voor zorgden. 

Het onwennige was op het eind van de avond volledig weg. Het napraten vulde de ruimte, reflecties en bedenkingen werden genoteerd op briefjes en in de doos gestopt. 

Dit smaakt naar meer … samenspraak!

Over Moderator vzw

Moderator vzw biedt slachtoffers en daders de mogelijkheid om na een misdrijf met elkaar in gesprek te gaan. Om te praten over wat hen is overkomen, om uit te leggen hoe het is kunnen gebeuren, om te horen hoe de ander ertegenover staat, om stil te staan bij de gevolgen, om sorry te zeggen. En om een antwoord te krijgen op vragen die onbeantwoord zijn gebleven: waarom is dit mij overkomen? Wat met de schade? Hoe gaat het met de ander en hoe moet het nu verder?


samenspraak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s